Overschakelen naar een vers dieet voor je hond?

Geschreven op in de categorie Tips.

Overschakelen naar een vers dieet voor je hond?

Steeds meer en meer eigenaars van honden en dierenartsen zijn overtuigd van het feit dat een vers en rauw dieet voor hun hond een hele hoop voordelen heeft. Maar hoe schakel je nu geleidelijk over? Onze dierenarts Geneviève geeft je graag enkele tips:

Bij jonge en gezonde honden kan je vrij makkelijk overschakelijken maar het is toch aangeraden om dit geleidelijk te doen zodat de spijsvertering zich kan aanpassen aan deze nieuwe manier van eten. Ons advies is om de eerste 3 maanden ongeveer 10% van de dagelijkse portie te vervangen door vers vlees en daarna langzaam op te bouwen door bijvoorbeeld 1 x per week, 2 x per week, etc. de voeding te vervangen door vers vlees. 

Om over te schakelen tussen soorten diëten is het beter een tweetal weken de oude voeding te mengen met de nieuwe voeding. Daarbij gebruik je elke dag wat meer van de nieuwe voeding tot je volledig bent overgeschakeld. Dit vermijdt problemen met maag en darmen zoals diarree.

Voorzie steeds voldoende vers drinkwater!

Ideaal is het koken van alle ingrediënten en die goed te mixen zodat uw dier alles op eet en niet alleen de stukjes die hij of zij het lekkerst vindt.

Indien u graag rauw vlees voedert, is het aangeraden driemaandelijks te ontwormen (4 keer/jaar)

Om in alle noodzakelijke vitaminen en mineralen te voorzien, kan u best een extra supplement geven zodat tekorten worden vermeden. Beendermeel is noodzakelijk om een goede verhouding tussen calcium en fosfor te verkrijgen.

Ontgiftingsperiode

Als je hond voorheen een minder goede voeding kreeg is dit belastend voor de lever. Er worden afvalstoffen opgestapeld die op het moment dat de hond verse, pure en rauwe voeding krijgt uit het lichaam moeten en dit kan zich op allerhande manieren uiten. De hond kan daardoor tijdelijk een plattere stoelgang hebben, meer haarverlies of een minder fijne (mond)geur.

Bij de ene hond duurt deze ontgiftingsperiode langer dan bij de andere. Maar dit is zeker geen reden om meteen weer over te gaan op brokken. Hoe erger de ontgifting, hoe belastender de voeding was die hij voordien kreeg!

Vraag zeker advies aan uw vertrouwde dierenarts.