Vragen

Wat is Petfret?

Petfret is een online hoeveslagerij voor honden en katten met (h)eerlijk vlees voor uw hond of kat, recht van de lokale boer. In ons vlees zitten geen bewaarmiddelen, water, e-nummers of andere additieven maar enkel puur natuur vlees. Alle vlees is afkomstig van koeien, kippen en varkens die nog gewoon buiten lopen en op de meest respectvolle manier zijn gekweekt. Petfret is opgericht door de intiatiefnemers van deeleenkoe.be, deeleenvarken.be en koopeenkip.be waar je samen met anderen online een koe, kip of varken kan delen zodat je weet waar het vlees op je bord vandaan komt en dieren pas geslacht worden als alle vlees verdeeld en verkocht is zodat er geen verspilling van vlees is en dieren niet onnodig worden geslacht. De delen die nog overblijven bieden we aan op Petfret. Ons vlees is dus geen afvalvlees maar vlees dat geschikt is voor menselijke consumptie want ook onze hond en kat eten liefst een (h)eerlijk stukje vlees. Wij leveren uw bestelling bij u thuis op eender welk adres in België, Nederland of Luxemburg bij u thuis zodat u steeds een lekker stukje 'fret' voor uw trouwe viervoeter bij de hand hebt. De delen die worden aangeboden zijn geselecteerd in samenwerking met onze dierenarts Geneviève zodat u zeker bent dat dit geschikt is voor uw trouwe viervoeter.

Wat zit er in ons vlees?

Enkel puur vlees en verder niks. Dus ook geen suiker, kleurstoffen, water, bewaarmiddelen of andere toevoegingen. Steeds meer eigenaars van honden en katten schakelen, op aanraden van de dierenarts, over naar 'rauw' voer (BARF) omdat dit beter past bij het verteringssysteem van honden of katten. Alvorens over te schakelen naar een puur en rauw dieet voor uw huisdier raden we aan om eerst advies in te winnen bij uw dierenarts of even te kijken naar de tips van onze dierenarts Geneviève.

Hoe wordt het vlees thuis geleverd?

Ons vlees wordt vers en gekoeld bij u thuis geleverd in België, Nederland en Luxemburg. Door gebruik te maken van een gekoelde box met daarin een temperatuursensor kunnen we garanderen dat eht vlees steeds beneden de vereiste 4 graden Celcius is vervoerd. Het vlees is nooit eerder ingevroren en de verschillende soorten zitten per kg vacuüm verpakt zodat u dit zonder extra werk bij u thuis in de diepvries kan bewaren. 

Kan ik zo maar overschakelen naar een rauw dieet voor mijn hond of kat?

Wanneer u wil overschakelen naar een rauw dieet voor uw huisdier is het best om dit stapsgewijs te doen in samenspraak met uw dierenarts. Op onze FAQ pagina kan u ook enkele tips terugvinden van onze dierenarts Geneviève.

Hoe weet ik zeker waar het vlees vandaan komt?

Ons vlees is vers en wordt pas de dag voor de levering vesneden en verpakt. Dus geen afvalvlees dat niet geschikt is voor consumptie en verwerkt wordt tot dierenvoeding maar (h)eerlijk en puur vlees recht van de boer. U bent steeds welkom om een kijkje te komen nemen bij ons op de boerderij zodat u met eigen ogen kan zien het vlees in het fretbakje van uw hond of kat duurzaam is afkomstig van dieren die met respect zijn gekweekt.

Hoe weet ik wat het beste is voor mijn hond of kat?

Wanneer u van plant bent om over te schakelen naar een puur en rauw dieet voor uw hond of kat dan adviseren wij om zeker eens langs te gaan bij uw vetrouwde dierenarts. Het is heel belangrijk om dit stapsgewijs te doen en een goede samenstelling te vinden die geschikt is voor uw huisdier. U kan enkele tips terugvinden op onze website. 

Wat is een B.A.R.F. of P.R.M. dieet?

B.A.R.F. staat bij honden voor 'Bones And Raw Food' of beenderen en rauwe voeding en P.R.M. staat bij katten voor 'Prey and Raw Meat'. Steeds meer eigenaars van dieren en dierenartsen zijn ervan overtuigd dat deze voeding in vergelijking met droge brokken beter is voor de gezondheid van uw hond of kat. Sommigen voegen aan het B.A.R.F. menu ook zuivel en eieren toe, waar anderen daar juist weer op tegen zijn. P.R.M. gaat uit van de filosofie van een prooidier (kat) waarbij dus geen gebruik maakt van toevoegingen als fruit en groenten. Verder ligt het percentage gevoerd spiervlees, orgaanvlees en bot hoger dan bij traditionele BARF menu’s en streeft men daar waar mogelijk naar het zoveel mogelijk voeren van complete karkassen. Vraag zeker raad aan uw vertrouwde dierenarts alvorens over te schakelen naar een B.A.R.F. of P.R.M. dieet voor uw hond of kat. Voor een hond bestaat een gebalanceerd BARF dieet uit 70% spiervlees, 10% beenderen, 5% lever en 5% orgaanvlees aangevuld met 7% groenten en 3% fruit. Bij katten is dit iets anders omdat deze dieren van nature uit rauwe vleeseters zijn en een uitgebalanceerd P.R.M. dieet bij katten bestaat uit 84% spiervlees, 6% beendervlees, 5% orgaanvlees en 5% lever.

Zijn er ook rijst, groeten of aardappelen toegevoegd aan het vlees?

Nee, bij Petfret reserveert u de zuivere en pure stukken vlees zonder additieven, toevoegingen of supplementen afkomstig van onze eigen boerderij te Evergem (Oost-Vlaanderen) of van lokale boeren waar wij mee samenwerken en van dieren die met respect zijn behandeld. Het vlees in uw pakket is dus geen afvalvlees maar vlees dat geschikt is voor menselijke consumptie en onder toezicht van het FAVV (Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) wordt versneden en verpakt. Wenst u het vlees te gebruiken om zelf te koken voor uw huisdier dan kan dat uiteraard steeds. U zal merken dat ons vlees niet stinkt wanneer u het bakt. Dit omdat ons vlees geschikt is voor menselijke consumptie en vers is.

Waar wordt het vlees aan huis geleverd?

Ons vlees wordt vers en gekoeld aan huis geleverd doorheen gans België, Nederland en Luxemburg en dit steeds op vrijdag en zaterdag. U kan op het bestelformulier zelf aangeven op welk tijdstip u uw pakket wil ontvangen en kan de bestelwagen op de dag van de levering online volgen zodat u niet de ganse dag hoeft te zitten wachten. Vanaf 100 euro is de levering van uw pakket helemaal gratis. Voor bestellingen minder dan 100 euro rekenen we een kleine transportkost van 12 euro.

Hoe zit het vlees verpakt?

Het vlees dat u thuis geleverd krijgt wordt pas de dag voor de levering versneden en vacuüm verpakt per kilogram. Bij ontvangst kan u het vlees dus onmiddellijk gebruiken of u kan dit geruime tijd bewaren in de diepvries zonder verlies van kwaliteit.

Heeft mijn hond of kat meer kans op wormen na het eten van rauw vlees?

Niet noozakelijk. Wanneer u het vlees in de diepvries bewaard op een temperatuur van -18graden dan is de kans uiterst klein. Het risico dat uw hond of kat wormen krijgt van buiten in het zand te spelen is veel groter.

Kan ik het Petfret vlees terug invriezen wanneer dit ontdooid is geweest?

Ons vlees wordt vers geleverd en is 100% natuurlijk zonder bewaarmiddelen of andere additieven. Wanneer het lichtjes ontdooid is kan u dit gerust terug invriezen maar wanneer het vlees op kamertemperatuur is ontdooid raden wij af om, net zoals bij andere voeding, dit terug in te vriezen.

Kan ik mijn pup ook via de BARF methode voeren?

Dat kan zeker. Hoewel een pup iets meer energie verbruikt blijven de percentages (  70% spiervlees, 10% beenderen, 5% lever en 5% orgaanvlees aangevuld met 7% groenten en 3% fruit) dezelfde. Eet uw pup niet alle vlees op dan hoeft u zcht daarover zeker geen zorgen te maken. Weeg gewoon hoeveel er over is en voeg dezelfde hoeveelheid bi jde volgende maaltijd. Als u na verloop van tijd merkt dat er steeds restjes overblijven dan kan u gewoon uw pup een beetje minder voeden. het is belangrijk om het gewicht van de pup goed in de gaten te houden mocht dit het geval zijn. net zoals bij de mens is het voedingspatroon en de eetlust van iedere hond verschillend maar deze richtlijne geven u een idee van de hoeveelheid B.A.R.F. voeding u aan uw pup mag geven. Van 2-4 maanden oud (3 maaltijden per dag van ongeveer 8%-10% van het gewicht van de pup), van 4-6 maanden (3 maaltijden per dag van ongeveer 6%-8% van het gewicht van de pup), van 6-8 maanden (2 maaltijden per dag van ongeveer 4%-6% van het gewicht van de pup), van 8-12 maanden (2 maaltijden per dag van ongeveer 3%-4% van het gewicht van de pup). 

Wat geef ik mijn hond te eten en hoeveel?

Als je hond een beetje overgewicht heeft dan geef je hem 2% van zijn totaalgewicht per dag. Is uw hond eerder mager dan geef je hem 3% van zijn totaalgewicht aan voeding. Eénmaal je hond op zijn ideaal gewicht is dan geef je ongeveer 2,5% van het totale gewicht aan voeding. Uiteraard is dit voor ieder dier verschillend dus heb je een actieve hond dan is het waarschijnlijk nodig om meer voeding te geven. Heb je een luie hond dan zal het iets minder zijn. Je hebt ook gulzige en minder gulzige honden. Heb je een gulzige hond dan is het beter om grotere stukken vlees te serveren of het vlees diepgevroren aan te bieden. Zoals bij mensen kunnen huisdieren ook bepaalde allergieën ontwikkelen, wanneer u een vermeoden hebt van een bepaalde allergie ga dan zeker even langs bij uw vertrouwde dierenarts.

waarom grasgevoerd vlees beter is voor uw hond of kat

Het vlees van Petfret is afkomstig van grasgevoerde koeien of kippen en varkens die nog gewoon hebben kunnen buitenlopen en dus gezonde omega 3 vetten bevatten die belangrijk zijn voor uw hond of kat. Wenst u extra omega 3 toe te voegen dan kan u steeds een stuk rauwe vis mee in de eetbak leggen (zalm, forel, makreel, haring, sardienen of ansjovis).

Is Petfret rauwvoer duurder dan droogvoer

Om op deze vraag te antwoorden kan u best zelf even de prijs vergelijken van een zak (kwaliteits)hondenbrokken uit de dierenspeciaalzaak in vergelijking met ons vlees per kg. U zal merken dat rauwvoer merkelijk goedkoper is. 

Mijn hond drinkt minder sinds het eten van rauw voer

In ons vlees wordt geen water toegevoegd maar in rauw vlees zit van nature uit al redelijk wat vocht vandaar dat uw hond dit ook mee binnen krijgt wanneer u deze voedt volgens het BARF dieet. Droogvoer zoals hondenbrokken bevat geen vocht vandaar dat honden die dit soort voeding krijgen over het algemeen meer drinken. Bovendien bevat ons vlees geen zout dus het is perfect normaal dat uw hond minder drinkt wanneer deze wordt gevoed met rauwvoer. Het is wel belangrijk dat uw huisdier steeds toegang heeft tot vers en zuiver water.

Hoe weet ik of ik mijn hond niet teveel vlees met beenderen geef?

Het is heel belangrijk om de stoelgang van uw hond in de gaten te houden. Is deze bleek en kruimelig dan betekent dit dat uw hond teveel beenderen krijgt en moet je dus iets meer rauw vlees zonder beenderen geven. Is de stoelgang slap dan betekent dit dat u waarschijnlijk te weinig vlees met beenderen geeft. Is de stoelgang eerder slap en slijmerig dan betekent dit dat u uw hond teveel vet vlees of teveel vlees met vel serveert. In dat geval kan u beter een beetje meer mager vlees zonder vet aanbieden. Ga gerust even langs bij uw vertrouwde dierenarts die u meer advies kan geven over de juiste verhoudingen bij het BARF dieet 

Worden honden die rauw voedsel krijgen niet agressief?

Er zijn vele mythes over het voeden van honden met rauwvoer en 1 ervan is dat honden agressiever zouden worden van vlees te eten omdat ze dan bloed geproefd hebben. Het karakter van een hond en de manier waarop deze gekweekt worden door hun baasjes maakt of ze agressief zijn of niet maar zeker niet de manier waarop ze gevoed worden en al zeker niet de smaak van vlees. Een gelukkige hond is over het algemeen een vriendelijke hond en aan de kwispelstaart van onze honden te zien zijn deze heel gelukkig met hun bakje Petfret vlees.

Heeft mijn hond niet meer kans op een salmonella besmetting door het eten van rauw vlees?

Het vlees dat u thuis geserveerd krijgt in uw Petfret pakket is geschikt voor menselijke consumptie en staat dus onder dezelfde strenge controle van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen als alle andere vlees. In uw pakket zal u dus nooit afvalvlees terug vinden. Wat wel belangrijk is de manier waarop u het vlees bewaard en klaarmaakt alvorens dit aan uw huisdier te serveren. Dit wil zeggen dat het vlees ten alle tijde gekoeld, beneden de 4 graden Celcius, moet bewaard worden en wanneer u dit in de diepvries bewaard dit op een temperatuur van tenminste -18 graden Celcius. Honden hebben trouwens meer maagzuur in hun maag dan mensen omdat ze van nature uit gemaakt zijn om vlees te eten en dit dood de meeste bacteriën in hun maag. Heb je je ooit afgevraagd waarom een hond oude etensresten uit de vuilbak kan eten of aan hun achterste kunnen likken zonder ziek te worden? Net omdat de natuur hen deze eigenschap heeft gegeven en ze dus minder gevoelig zijn aan bacteriën. 

Wat is nu het grootste voordeel van een rauw dieet voor mijn hond?

Er zijn vele voordelen aan een rauw dieet voor een hond of kat en niet in het minst hun gezondheid. Maar als je het ons vraagt wat nu het echt grote voordeel is.........minder hondendrollen! Het wordt zelfs nog beter, niet alleen zal uw hond minder stinkende en kleinere stoelgang produceren omdat de proteïnen die in het vlees zitten beter worden opgenomen, de kleine hondendrolletjes van uw hond zullen beduidend minder stinken maar u zal ook merken dat, als u deze niet opruimt, ze na 3 dagen bleek worden, uitdrogen en vanzelf verdwijnen. Als dat geen goede reden is om uw hond rauwe voeding te geven...

Kan ik jullie via telefoon contacteren voor advies?

Jammer genoeg kunnen wij geen advies over de telefoon geven. Petfret is een klein en ambachtelijk bedrijf en dus zijn we ook actief betrokken bij het kweken van onze dieren zowel als het dagelijkse reilen en zeilen waardoor we niet altijd bereikbaar zijn via de telefoon. Wij garanderen u echter dat u binnen de 24 uur een antwoord krijgt op uw bericht via e-mail. Wil u graag een kijkje komen nemen op de boerderij dan kan u ons altijd een berichtje sturen en dan nodigen we u graag uit om even langs te komen zodat u kan zien dat de dieren waar ons vlees van afkomstig is met het grootste respect worden gekweekt.